High potentials en hoe ze te behouden

De werkvloer lijkt niet meer op die van een aantal jaar geleden.
Managers moeten leren  accepteren dat de nieuwe generatie medewerkers, door de enorme informatiegolf, meer weten over bepaalde onderwerpen dan de manager zelf. Van een leidende functie shift de rol van de manager meer en meer naar een dienende rol waar alle voorzieningen moeten getroffen worden om de medewerkers zo efficiënt mogelijk te laten functioneren.
Binnen bedrijven ziet mijn opnieuw “the war for talent” de kop opsteken. Veel aandacht gaat dan ook naar het behoud van de High potentials. Aantrekkelijke loon en extra legale voorwaarden worden aangeboden. Carrière trajecten en opleidingsschema’s uitgedokterd. Doch ziet mijn dat ondanks deze inspanningen menig jonge wolf andere oorden opzoeken. In vele gevallen is er bij de aanwerving gefocused op talent, doch heeft mijn geen rekening gehouden met de waarden en drijfveren van de kandidaat en of deze overeenkomen met die gehanteerd binnen het bedrijf.
Het gevolg laat zich raden. De High potential voelt zich niet goed in zijn vel en/of tracht zijn/haar waarden en drijfveren op te dringen. Na een tijdje gaat de mismatch tussen de waarden van de persoon en het bedrijf doorwegen met een vertrek tot gevolg.
Het professioneel omgaan met waarden en drijfveren binnen een bedrijf wordt steeds belangrijker om de meest waardevolle assets (Onze mensen) te kunnen behouden